Τηλ Παραγγελιών (+30) 2314001721
Χημείο: Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη βιομηχανική κάνναβη από τα ναρκωτικά

Χημείο: Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη βιομηχανική κάνναβη από τα ναρκωτικά

Το Χημείο του Κράτους αδυνατεί να προσδιορίσει σε προϊόντα κάνναβης το ποσοστό τετραϋδροκανναβινόλης (THC), που καθορίζει τη χρήση του προϊόντος, αλλά  και την πώλησή  τους. Συνέπεια αυτού είναι προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης (της γνωστής κλωστικής), που περιέχουν THC κάτω από 0,2%, όπως επιτρέπεται από το νόμο, να κατάσχονται σαν ναρκωτικά, παρ’ ότι δεν είναι, και οι ιδιοκτήτες τους που έχουν επενδύσει χρήματα στην εμπορία τους να αγωνίζονται να αποδείξουν το αντίθετο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η Karfitsa αποκαλύπτει έκθεση του Χημείου σε πρόσφατη υπόθεση συλλήψεων και αντίστοιχων κατασχέσεων προϊόντων κάνναβης στη Θεσσαλονίκη, με την οποία ξεγυμνώνεται η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, που βάζει μάλιστα σε κίνδυνο επενδύσεις που έχουν γίνει και άλλες που σχεδιάζονται στην Ελλάδα. Σε απάντηση της χημικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας σε σχετικό αίτημα του ανακριτή Θεσσαλονίκης αρμόδιου για υποθέσεις ναρκωτικών αναφέρεται ότι «θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους δεν γίνεται ποσοτικός προσδιορισμός THC», σημειώνεται στο έγγραφο.

Η υπόθεση που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην εμπορία ειδών που έχουν βάση την κάνναβη, ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου όταν αστυνομικός της ομάδας δίωξης ναρκωτικών του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης παριστάνοντας τον πελάτη ψωνίζει από συγκεκριμένο κατάστημα της Θεσσαλονίκης λάδι βιομηχανικής κάνναβης. Ο λιμενικός έχει προσημειώσει το χαρτονόμισμα θεωρώντας ότι το λάδι προέρχεται από ινδική κάνναβη, που είναι ψυχοτρόπος ουσία και ασφαλώς το ποσοστό της σε THC είναι πολύ μεγαλύτερο από 0,2%. Εκτός από τη μικρή ποσότητα λαδιού που αγόρασε, στο κατάστημα περιέχονται δεκάδες άλλα προϊόντα, παράγωγα βιομηχανικής κάνναβης, τα οποία πωλούνταν κανονικά. Έτσι οι λιμενικοί κατάσχεσαν από το κατάστημα μεγάλες ποσότητες ανθών, κατεργασμένης κάνναβης κρυσταλλικής, λάδι, σπρέι μέχρι και κερί, τα οποία χαρακτηρίζουν «ναρκωτικά», ενώ συλλαμβάνονται οι τρεις ιδιοκτήτες του καταστήματος ειδών που προέρχονται από κάνναβη. Μάλιστα η υπόθεση ανακοινώθηκε από το λιμενικό με καταχώριση συγκεκριμένης φωτογραφίας από τα κατασχεθέντα… ναρκωτικά.

Αδυναμία ελέγχου

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα, ασκείται δίωξη σε βάρος τους για εμπορία… ναρκωτικών και από τον ανακριτή, αρμόδιο για υποθέσεις ναρκωτικών, αφήνονται ελεύθεροι χωρίς όρους. Η ανακριτική έρευνα όμως που ανατίθεται στο χημείο, συγκρούεται με τον ίδιο το νόμο.

Συγκεκριμένα, με το νόμο 4139/2013 επιτράπηκε στην Ελλάδα η καλλιέργεια βιομηχανικής – κλωστικής κάνναβης και η ποικιλία cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC κάτω από 0,2% δεν περιλαμβάνεται πλέον στους πίνακες των ναρκωτικών ουσιών. «Στις παραπάνω ουσίες δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταγράφεται στην παράγραφο 3 του νόμου. Το περσινό καλοκαίρι και αφού ψηφίστηκε ο νόμος για τη φαρμακευτική κάνναβη και την καλλιέργειά της, με τροπολογία της 4ης Ιουλίου 2018 διευκρινίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες τρόφιμα που περιέχουν THC σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%.

Ωστόσο το Χημείο του κράτους στην έκθεσή του για τα προϊόντα που κατασχέθηκαν αναφέρει πως ανιχνεύθηκε συστατικό της κάνναβης και συγκεκριμένα κανναβιδιόλη, που είναι ισομερής ουσία με την THC, όπως αναφέρεται στο έγγραφο. Πουθενά όμως δεν διευκρινίζεται ότι με το νόμο επιτρέπεται η εμπορία προϊόντων που περιέχουν την ουσία σε συγκεκριμένο ποσοστό, ενώ όταν ρωτάται σχετικά από τον ανακριτή δηλώνει αδυναμία έρευνας. Μάλιστα στην έκθεση εργαστηριακής εξέτασης των προϊόντων τονίζεται πως ανιχνεύτηκε ουσία που είναι συστατικό της κάνναβης «που περιλαμβάνεται στον πίνακα των ναρκωτικών», αλλά είναι ισομερής της ουσίας THC που «δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα των ναρκωτικών».

«Το ποσοστό αυτό παρ’ ότι προσδιορίζεται στο νόμο δεν προσδιορίζεται στο χημείο», είπε στην Karfitsa ο συνήγορος των συλληφθέντων, δικηγόρος Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Βασιλάκος. «Είναι οξύμωρο αυτό που συμβαίνει. Βέβαια δεν ευδοκιμούν καταδικαστικές αποφάσεις καθώς το κράτος έχει την ευθύνη του βάρους της απόδειξης», συμπληρώνει τονίζοντας ότι με τέτοιες ενέργειες ταλαιπωρούνται έμποροι οι οποίοι έχουν κάνει επενδύσεις, άνοιξαν επιχειρήσεις όμως βρίσκονται στα… κρατητήρια.

Δεν είναι τυχαίο πως ακριβώς τα ίδια προϊόντα που κατασχέθηκαν ως παράγωγα πολλών εταιριών εκτέθηκαν προ ημερών στην έκθεση Salonica cannabis expo, που λειτούργησε στους κόλπους της ΔΕΘ και στην οποία συμμετείχαν τόσο παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης, όσο έμποροι οι οποίοι προωθούν προϊόντα με καταστήματα που έχουν ανοίξει.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Σχετικά Άρθρα

Απάντηση